Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009

Κανένα Υδροηλεκτρικό στα ποτάμια μας

Καμιά Ανεμογεννήτρια στα Βουνά μας
ΟΧΙ στην καταστροφή του ποταμού Καρπενησιώτη
Η Ευρυτανία ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Εκδήλωση Διαμαρτυρίας: Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΠΟΤΑΜΑ (Γέφυρα): ώρα 2 μ.μ
ΠΛΑΤΕΙΑ Καρπενησίου: ώρα 5μ.μ

Ο ποταμός Καρπενησιώτης κινδυνεύει.

Μια εταιρία σκοπεύει να κατασκευάσει υδροηλεκτρικό έργο που θα παίρνει νερό από τον Καρπενησιώτη και με σήραγγα θα το ρίχνει στον Τρικεριώτη, χιλιόμετρα πιο κάτω. Το ίδιο συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί σε όλα τα ποτάμια της Ευρυτανίας. Στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», έχουν ήδη κατασκευαστεί 4 υδροηλεκτρικά και προβλέπεται να κατασκευαστούν άλλα 40 τουλάχιστον.

Για την κατασκευή και λειτουργία των υδροηλεκτρικών θα χαραχθούν δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων δίπλα στα ποτάμια με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ευαίσθητων παραποτάμιων οικοσυστημάτων, θα γίνουν κτίσματα και θα απλωθούν δίκτυα μεταφοράς ρεύματος σε απάτητα μέρη, θα μειωθεί σημαντικά η ροή του νερού σε μεγάλο ποσοστό της κοίτης των ποταμών με δυσμενείς επιπτώσεις για τα ψάρια και τους άλλους υδρόβιους οργανισμούς. Κι όταν τελειώσουν οι επιδοτήσεις - το βασικό κίνητρο των επενδυτών - θα απομείνουν τα ποτάμια γεμάτα σωλήνες, τσιμέντα, καλώδια, μπάζα και σάρες.

Κι όλα αυτά γίνονται για να πάρουν τις «πράσινες επιδοτήσεις» μερικές εταιρίες. Γιατί αν πραγματικά θέλαμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, θα μειώναμε την κατανάλωση ενέργειας και θα αναλαμβάναμε εμείς την ευθύνη της παραγωγής της ενέργειας που καταναλώνουμε εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά στις σκεπές μας. Όμως το κράτος δεν επιδοτεί την οικιακή παραγωγή ενέργειας αλλά μόνο τις επιχειρήσεις που θα εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στις κορφές των βουνών, υδροηλεκτρικά στα ποτάμια και φωτοβολταικά σε αγρούς. Γιατί άραγε;

Ας αφήσουμε ήσυχα τα ποτάμια και τις βουνοκορφές, τους πιο παρθένους τόπους της Ευρυτανίας. Δεν φταίνε για την αλόγιστη κατανάλωση ενέργειας και την τρέλα μας για πλουτισμό. Άλλωστε δεν μας ανήκουν και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τα πουλήσουμε για να πάρουμε λίγα χρήματα από τις εταιρίες.

Η μόνη ηθική και αξιοπρεπής στάση απέναντι στις βλέψεις των κατασκευαστικών εταιριών είναι να πούμε τώρα όχι. Παράλληλα, για να θωρακίσουμε την Ευρυτανία απέναντι στις «αναπτυξιακές» τάσεις των εταιριών πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να χαρακτηριστεί η Ευρυτανία «Εθνικό Πάρκο», με κύριες ζώνες απόλυτης προστασίας τα ποτάμια και τις βουνοκορφές, τα πιο όμορφα αλλά και πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Είμαστε εδώ, παρόντες, οι χιλιάδες πολίτες, που με την υπογραφή μας και τις κινητοποιήσεις μας, θα διαφυλάξουμε τον φυσικό μας πλούτο για εμάς και για τα παιδιά μας.

Καλούμε κάθε πολίτη και πολιτικό, κάθε σύλλογο, οργάνωση, επαγγελματικό φορέα, να πάρει θέση ώστε όλοι μαζί να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον μας και να μετατρέψουμε την Ευρυτανία σε Εθνικό Πάρκο.

Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντοςhttp://www.karpenissi.eu

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Aγαπητοί φίλοι,
με την ευκαιρία των εορτών...
εγκάρδιες ευχές σε εσάς και
τις οικογένειές σας.

Είθε η μικρή ανάπαυλα των γιορτών να σας χαρίσει γαλήνη και μικρές χαρούμενες καθημερινές στιγμές που τόσο μας είναι απαραίτητες και μας ανατροφοδοτούν στους χαλεπούς καιρούς μας.